LLIBRE DE LES BÈSTIES

portada_llibre-de-les-besties-ilustrat_ramon-llull_201510060954Llibre de les bèsties

Ramón Llull

versió de Miquel Desclot

Perico Pastor ( il )

ed.Proa, 2015

Llibre VII de l’obra anomenada “Llibre de les meravelles” escrit per Ramon Llull al segle XIII. La seua lectura ens recorda al llibre de Calila i Dimna, contes hindús del segle VI amb la mateixa línia argumental, obra que Llull coneixia i que li va servir de base i inspiració, així com els contes àrabs on els personatges es converteixen en narradors d’altres contes integrats en la història principal. Són històries orals que procedeixen dels inicis del temps, que  després s’arrepleguen i s’escriuen..

El llibre comença quan el protagonista s’endinsa en una vall plena de boscos: una entrada a un món meravellós on les bèsties parlen. Podria haver començat “en aquells temps en el que les bèsties parlaven”… I estan totes les bèsties reunides perquè van a triar el rei i els seus consellers. I cadascú diu la seva ( i actua en conseqüència ).

Són contes d’animals, històries, faules, exemples, enganxats un rere l’altre,  Identificació de les característiques dels humans amb els trets dels animals. Pretenen reflectir les diferents formes del comportament humà: enveja, desig de poder, por a la mort, … una visió molt crítica de la conducta humana i també dels valors positius amb gran nivell d’ironia i de crítica. I a pesar dels segles transcorreguts, la seva lectura continua essent viva i de plena actualitat.

El llibre ens dóna una visió jeràrquica de la societat: en primer lloc, el poder absolut el té el rei; aquest anomena els seus consellers i, per últim la resta dels animals que han de servir i complir les ordres del rei.

Algunes de les estratègies que utilitzen són la por, l’astúcia i l’engany. Al final la guineu es desemmascarada amb la mateixa astúcia amb la que ella ha actuat al llarg de tot el temps.

Alhora, ensenya les qualitats necessàries per actuar correctament: la generositat, la prudència, l’astúcia, l’amistat i agraïment.

Personatges que venen de la mitologia, com aquell lleó que volia menjar-se cada dia un animal i la llebre sempre arribava tard. – Majestat, abans que em menge vull contar-li que he vist un altre lleó que volia menjar-me

Edició acuradíssima i encert editorial al mantenir a la mà esquerra de la doble pàgina les paraules de la versió clàssica de Llull per saber com sonaria en aquell moment. I a destacar (a la mà dreta) l’acurada adaptació que fa Miquel Desclot respectant l’autor i servint al lector modern.

Un altre valor important són les il·lustracions, un treball molt original de Perico Pastor amb tinta i aquarel·la, unes vegades a doble plana, altres a qualsevol racó, entre el text, de vegades en blanc i negre, altres a color… Ens recorden les miniatures medievals dels beats de Lièbana, prou naïfs però suggeridores.

Recomanat: 10-11 anys.

Comentat en maig de 2017

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Llibre de les bèsties i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *