D’AQUÍ NO PASSA NINGÚ! / ¡DE AQUÍ NO PASA NADIE!

D_aqui_no_passa_ningu_portada_web De_aqui_no_pasa_nadie_portada_web

D’aquí no passa ningú! / ¡De aquí no pasa nadie!

Pere Comellas ( trad)                        Patric de San Pedro ( trad)

                            Isabel Minhós Martins ( text)

                            Bernardo P. Carvalho ( il)

                                   Takatuka, 2017

L’autora portuguesa Isabel Minhós escriu un llibre original allunyat de convencionalismes. Una història contada en format còmic, imatges amb poc text dins de bafarades. Aquesta forma de còmic (bafarades, el mateix nas i tots amb ulleres, …) el fa molt atractiu. Pàgina en blanc i molts colors.

Una pàgina en blanc a partir de la qual sorgeix la ficció (recordant-nos “Un llibre” de Tullé), un munt d’imatges en moviment concentrant-se i dispersant-se al llarg de la pàgina, ocupant la pàgina esquerra i deixant lliure la pàgina dreta i viceversa; plenes de personatges que atrauen la nostra mirada proposant-nos un joc de recerca de cadascú.

El continent i el contingut formen part del relat. Així el format convida a treballar la història. La frontera és la costura de les pàgines. La pàgina en blanc el territori prohibit…

Un missatge clar i evident contra el militarisme (personatges sense nom a la història), la imposició autoritària i a favor de la reivindicació de la col·lectivitat (personatges amb noms) per a vèncer al dictador. Un vocabulari per a adults – llibertat, revolució – que ens transporta a la revolució dels clavells en Portugal.

En definitiva, una història amb ideologia, adreçat també per als menuts i menudes, que proposa l’humor – la pilota que traspassa els límits imposats per l’autoritat- i la revolta en defensa de la llibertat – tots els personatges aprofiten eixe moment per creuar a l’altre costat de la línia fronterera.

Un llibre que entra a formar part del bloc antibèl·lic de la nostra bibliografia en el que es troben L’enemic de Cali, Los conquistadores de Mckee, Seis hombres de Mckee, La composición de Skármeta i altres.

Premi Nacional de Còmic 2015 Portugal
Selecció “Els millors llibres per a nens del 2015” (Bienalle dei Ragazzi)

Llibres altament recomanables FNLIJ Brasil 2016

Selecció de llibres no convencionals més sorprenents per a nens 2016 (School Library Journal)

Recomanat:  A partir de 6-7 anys

Comentat en setembre 2017

 

 

 

 

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, D'aquí no passa ningú!/ De aquí no pasa nadie i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.