BENICIO Y EL PRODIGIOSO NÁUFRAGO

Benicio_240

Benicio y el Prodigioso Náufrago

Iban Barrenetxea

A buen paso, 2016

De Barrenetxea ja havien llegit el llibre ” El único y verdadero rey del bosque” i com aquest es tracta d’una recreació d’un conte de Tradició Oral. Són molts els contes sobre pescadors pobres que viuen a la misèria i que de cop i volta pesquen un peix màgic que resol la seua vida. Tanmateix, Benicio, com al mite de Jonàs o la història de Pinotxo, troba un peix molt rar del que sorgeix un home anomenat Prodigiós Nàufrag.

El llenguatge utilitzat per aquest personatge té a veure amb la veu de la faràndula, del teatre, del mag o del contista : l’engany. És per això, que Benicio, allunyant-se de la realitat, entra al món fantàstic dels contes i confia en aquest auxiliar màgic, que li demana la formulació de tres desigs.

A través de les imatges personalíssimes d’aquest autor/il·lustrador, les persones lectores sabem que Benicio no és troba amb un geni sinó amb un dimoni i la rondallística popular ens ensenya que al dimoni mai no podem enganyar-lo. El protagonista cau al parany de l’avarícia i, com al conte de perquè la mar és salada, mor ofegat al mar dels imprudents.

Si amb la resta dels contes de pescadors, aquests eixien de la misèria degut al seu bon cor, a la seua honestedat, a la història de Benicio es manifesta un missatge clar i evident, l’avarícia trenca el sac.

Barrenetxea demostra trobar-se còmode en la recreació de contes populars aportant unes il·lustracions de qualitat utilitzant a vegades la doble pàgina, que completen allò que el text prefereix silenciar i afegeixen humor i les dosis d’atracció necessàries per a llegir aquest llibre.

Doble pàgina i text, doble pàgina i text …. Mesurat. Escenaris de teatre: el bosc, el mar, el menjador de la casa, … amb unes figures estilitzades o extremadament obeses, barreja de realisme i caricatura, quasi sempre de perfil i d’una gran elegància de moviments.

Recomanat : a partir de 10-11 anys.

Comentat en maig 2018

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Benicio y el Prodigioso Náufrago i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.