SWEET SIXTEEN

swetcatala sweetcastellà

SWEET SIXTEEN

Annelise Heurtier

Franquesa Gòdia, Montserrat (trad, cat )

Pagés editors, 2017

Ridruejo Ramos, Cristina ( trad, cast)

Milenio, 2017

Llegim en la dedicatòria : Als “nou de Little Rock”, per haver cregut que les coses podien canviar.

Sabem que és una història basada en fets reals. El llibre situa l’acció al moment en que nou joves negres son admesos en el Institut Liceu Central de Little Rock, en Arkansas, enmig de dos mil cinc-cents blancs, que s’oposen frontalment i amb extremada violència a la seva presència en les aules. Tanmateix també s’oposen la major part del professorat i la societat blanca de la ciutat.

Una obra curta, però intensament crítica amb la societat nord americana. Es plantegen diferents moments de tensió narrativa: les burles, les bromes de mal gust i la brutalitat que els companys blancs utilitzen amb total impunitat cap a ells, les concentracions de la gent per a entrebancar i impedir-los físicament l’entrada al centre educatiu, les actuacions del KKK, l’assetjament continuat,

I pel que fa als alumnes negres, una lliçó de dignitat i valentia, de resistència, de conscienciació sabent que no han de lluitar per ells, que ho tenen perdut, sinó que han de lluitar pel que significarà per a tots els que vindran darrere.

El llibre té el gran valor de combinar el context històric, la defensa dels drets humans i la denúncia en un text que no oblida en cap moment que és una història, molt ben contada, per adolescents.

L’encert de l’autora és utilitzar l’estratègia literària de contraposar dues veus per anar contant els mateixos fets, Molly, l’alumna negra i Grace, l’alumna blanca, l’única que evoluciona d’entre els seus i es capaç de superar els prejudicis que l’envolten .

RECOMANAT: a partir de 14-15 anys

Comentat en Desembre 2018

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Sweet Sixteen i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *