CONTES FIL PER RANDA

Contes-fil-per-randa_CUB-416x475

Contes fil per randa

Kipling, Rudyard (autor)

Woollard, Elli (adapt.)

Altés,Marta (il·l.)

Desclot, Miquel (trad.)

Ed. Blackie Books, 2018

Kipling contava contes a la seua filla una nit i altra més. En 1902, tres anys després de la seva mort, (quan només tenia 7 anys), va publicar-los amb il·lustracions pròpies .( Just so stories Precisament així, ed. Juventud, 1998 )

El que aquesta edició presenta és una selecció i adaptació de cinc dels contes de Kipling feta per Elli Woollard que els ha tornat a imaginar però canviant el gènere original de prosa a poesia, utilitzant estrofes de quatre versos d’art major, la qual cosa l’obliga a fer un altre llibre. El resultat és una recreació correcta i respectuosa amb el treball de l’autor, que ajuda a aproximar els xiquets al treball original de Kipling, no pas a substituir-lo.

Els contes que ha triat són:

  • Perquè la balena té la gola que té

Una balena es menja tots els peixos. Només queda un de petit que el convida a menjar humans.

Es menja un xiquet amb barca i tot ( en l’original és un mariner nàufrag damunt un rai) . El xiquet és espavilat. Li fa acostar-lo a la costa i després li clava la barca a la gola. Des d’aquell moment només menja els més minúsculs.

  • Perquè el camell té el gep que té

En principi el camell no té gep. Els animals treballen i mai el camell ajuda, sols diu « Ep. Ep, gepa per gep» . L’encarregat diu que el deixen en pau, tot panxacontent. Però un geni màgic li col·loca una gepa.

  • Perquè el rinoceront té la pell que té

Un home es disposa a fer un pastís de groselles i ve el rino i se l’emporta.

L’home espera que li arribe l’oportunitat de castigar el rino. Quan aquest va al mar a banyar-se i es lleva la pell, se la farcirà de groselles.

  • El nen de l’elefant

En un principi no tenia la trompa tan llarga. Comença a preguntar a la resta i…

  • El gat que anava a la seua

Fa molt de temps, els animals anaven a la seua. Vivien en una cova un home i una dona. A poc a poc van domesticant-los però el gat no deixa de ser salvatge ni tan sols quan mostra que sap cuidar meravellosament del nadó.

A la contraportada del llibre diu:

Meravellosament repensats per Elli Woollard

brillantment traduïts per Miquel Desclot

I bellíssimament il·lustrat per Marta Altés.

Nosaltres subscrivim fil per randa aquestes paraules, en les seues dos primeres afirmacions però a l’hora de parlar de la il·lustració valorem un irregular treball, molt naïf, molt ingenu però poc emocionant en general.

Fem una menció especial a la traducció sempre exquisida de Miquel Desclot.

Recomanat a partir de 8-9 anys

Comentat en Febrer 2019

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Contes fil per randa i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.