EL PIRATA VALENT / EL PIRATA VALIENTE

El pirata valent / El pirata valiente
Alcántara, Ricardo ( text)
Gusti ( il·lustrador )

García, Helena ( trad. català)
Kalandraka, 2019

L’’any 89 Cruïlla en català ( 1/07/1989) i SM en castellà ( 4/12/1989) publiquen un conte, “El pirata valent / El pirata valiente “conte que el col·lectiu ja va incloure en la seva bibliografia . Trenta anys després l’editorial Kalandraka recupera i reedita en català i castellà aquest llibre.

La nova edició amplia la grandària del llibre anterior i canvia el color de les cobertes cap a un color sípia de tapa dura i tacte suau. Manté les il·lustracions de Gusti i el fons blanc de cadascuna de les seues pàgines.

Tanmateix, la traductora és diferent: Núria Font deixa pas a la versió actual d’Helena García que fa petites variacions al text per millorar la rima que l’anterior havia perdut en algunes pàgines.

Amb tot això, el pirata valent continua sent la història d’un nen, Joanot, en plena activitat de joc simbòlic: un pirata amb lloro, espasa, cama de fusta, pegat de l’ull i mocador vermell; un pirata que navega, busca tresors i no té gens de por.

En aquest ambient de fantasieig, una veu el fa tornar a la realitat, als horaris que les persones adultes imposen a la xicalla. Però això al nostre protagonista no li empipa massa, sense acabar d’eixir del seu joc accepta de bon grat la crida de la mare.

El text construït amb redolins resulta atractiu i graciós per a lectores i lectors més petits.

Escriu Teresa Colomer en la pàgina de Gretel : El pirata valent no ha envellit ni gota en la seva disruptiva sorpresa, ni tampoc en la lliçó expressiva de les seves imatges. Una bona fusió de text-imatge que ens situa, primer, a la alçada impostada de les expectatives del joc infantil i, al final, en el retorn a la quotidianitat més primària de la subsistència golafre. Full de cartó gruixut, imatges clares, text sonor, una història senzilla i la identificació immediata dels infants posen el llibre a l’alçada dels petits, alhora que els estira amunt per aprendre a riure amb el joc de contraposició entre dues realitats coexistents. http://www.gretel.cat/recomanacions-lij/filtre/keyword:el%20pirata%20valent/

Recomanat a partir de 4-5 anys.

Comentat en octubre 2019

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, El pirata valent / El pirata valiente i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *