CLAUS I LUCAS/ CLAUS Y LUCAS

Claus i Lucas / Claus y Lucas

( El gran quadern / El gran cuaderno)

Agota Kristof

Trad. cat. Sergi Pàmies / Trad. cast. Ana Herrera , Roser Berdagué

Ed. Amsterdam (Ara LLibres), 2019 / L. Del Asteroide, 2019

El gran quadern, La provai La tercera mentida són les tres parts de la trilogia Claus i Lucas.

Ja el títol i els noms dels personatges, pensats com un anagrama (escrits amb les mateixes lletres canviant l’ordre) ens fan pensar en la idea del joc de la confusió.

És una autèntica commoció de llibre. L’artifici literari de la autora és d’una magnitud que no et permet escapar de la seua lectura. Tant és així que en principi vam proposar la lectura només de El gran quadern i directament la vam estendre als tres llibres que la componen perquè en realitat són parts d’un calidoscopi, no és necessiten però completen el joc de l’autora de generar confusió literària calculadament mesurada.

Alhora, hem de dir que la història té un registre simbòlic que no la fa fàcil. Conta la crueltat en un món en guerra sota la mirada de dos germans bessons, la similitud perfecta de dos cossos i el coneixement total de l’altre, la recerca de la identitat en la relació entre bessons, relació perfecta que els permet prescindir de la resta de la societat.

Conta en primera persona les tribulacions dels habitants d’un poble envaït per un exèrcit, amic o enemic, tot és el mateix i la relació de rebuig, auto-marginalitat i enveja respecte a una societat de supervivents i desposseïts.

Parla de la supervivència, “jo m’he de salvar i he construir una ètica”. Els personatges no són dolents. Son amorals. En cada situació són com la situació els permet ser. La mostra de les misèries es justifica pel gran dolor en que viuen.

Aconsegueix la màxima de la literatura, que és enganyar al lector de manera continuada. Una de les meravelles és com està contat, amb un llenguatge sense floritures, com trets: sintaxis nua, sense adjectius, sense descripcions, amb accions i definicions parques que produeixen una lectura addictiva.

Recomanat a partir de 16 anys

Comentat en Desembre 2019

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Claus i Lucas / Claus y Lucas i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.