EL VIATGE DEL SALTAMARTÍ /SALTAMONTES VA DE VIAJE

El viatge del Saltamartí

Saltamontes va de viaje

Lobel, A. ( text i il·lustracions)

Trad. cat. M.Luchetti / Trad.cast. P.Lizcano

Ed. Kalandraka, 2017

 Un dels extraordinaris llibres d’Arnold Lobel. L’autor ha treballat tant sobre el pensament dels xiquets, sobre les seues preocupacions, les seues preguntes… que al final acaba fent filosofia per a menuts, això sí, sempre des de la literatura, des de la fabulació d’unes histories bellíssimes i d’uns personatges meravellosos. Són sempre animals i  precisament animals maleïts, poc amables (ratolins, gripaus, escarabats, papallones, mosquits…) i els eleva a fer-los protagonistes de grans històries. Personatges inclusius: mascles, femelles.

En aquest cas, Saltamartí és un heroi d’esperit aventurer que, malgrat el camí llarg i polsegós, inicia un viatge sense destí. La idea de viatge (recordar també El viatge d’Històries de ratolins), és una aventura i una possibilitat de apropiar-se del món. En aquest cas, el recorregut del protagonista no és anada i tornada com als contes populars, doncs Saltamartí sempre va endavant i cap dels personatges trobats li destorben la seua ànsia de llibertat, és el viatge vital i ens parla d’una actitud davant la vida. Són veritables lliçons.

No hi ha cap enfrontament quan hi ha diferències entre els personatges, es deixen viure uns a uns altres, cadascú amb la seua manera, sense judicis.

Dintre hi ha cinc histories curtes:

El club: Saltamartí arriba a una comunitat exaltada d’escarabats amants del matí. I ací es parla de :
Els totalitarismes
Pensament únic/llibertat de pensament
Curtesa/amplitud de mires
Respecte a la diferència
El poder de les masses
Una casa nova: Saltamartí mossega una poma i provoca un desnonament. On es parla de:
Accions sense intenció que tenen conseqüències
Si succeeix, convé
Un canvi és una oportunitat
El que importa és l’actitud

Una mosca feinera: Saltamartí es troba una mosca malalta de neteja. On es parla de les obsessions i ens fa pensar que no s’ha de prendre tan seriosament el treball.

La travessia: un mosquit s’autoimposa  la tasca de creuar un basal en el seu vaixell a tothom que passe. Ningú li ho demana però  la norma és la norma.

Necessitat que tenim de fer-nos els amos del corral i del carrer i de posar les nostres pròpies normes. I també de:

L’heteronomia i la autonomia moral
La necessitat de cadascú de donar sentit a la seua vida
Importància de l’agraïment fins i tot si l’altre no ha fet res.
Sempre
: Saltamartí arriba a un lloc on tres papallones tancades en un bucle, viuen cada dia la mateixa historia. Ací es parla de:
La rutina i la seguretat que ens proporciona.
La necessitat que la vida ens sorprenga.
La presa, el ritme ràpid de viure front a detenir la mirada, parar-se a observar.
Esperar dels altres el que no tenim dret a demanar

Els bons llibres són com una ceba, hi ha una lectura epidèrmica i després una lectura i una altra on es va travessant la major de les profunditats. Té moltes possibilitats de lectura. El tema del treball intern se’l deixa al lector, no hi ha cap intenció de l’autor d’adoctrinar ni d’alliçonar-li. Ell només parla de la vida.

S’ha d’agrair a Kalandraka la recuperació dels textos i autors clàssics i de traduir-los a totes les llengües de l’estat i s’ha d’agrair la meravellosa edició que ara fa d’ells (aquest llibre estava publicat en 1982 per editorial Alfaguara). Ara aquest llibre té un format més gran que ens deixa gaudir més de les il·lustracions. Destaquem també la magnífica traducció de Maria Lucchetti. Un últim reconeixement a favor de l’editorial és la selecció dels millors traductors/res i que el treball d’impressió, i la pròpia l’editorial, són locals.

RECOMANAT A PARTIR DE 6-7 ANYS

COMENTAT EN DESEMBRE 2019

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El viatge del Saltamartí / Saltamontes va de viaje i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.