EL BARRET PRODIGIÓS I LA BARRACA DE MONSTRES / EL SOMBRERO PRODIGIOSO Y LA BARRACA DE LOS MONSTRUOS

El barret prodigiós i la barraca de monstres / El sombrero prodigioso y la barraca de los monstruos

Pere Calders.

Il.lustrador Pep Boatella

Julià de Jòdar , trad. castellà

Editorial Comanegra, 2016

Un dels primers contes per infants i joves de Pere Calders editat ara per l’editorial Comanegra. Una edició molt acurada que té com a valor afegit haver segut maquetat a Catalunya.

Una xiqueta menuda vol el timbal del seu germà però ell no li’l deixa. La xiqueta entra per la nit a l’habitació de les joguines, agafa el timbal, el toca i comença la màgia. La imaginació, el surrealisme i la ironia dels contes de Calders queden de manifest en aquest llibre: “algú ha pensat com és possible que les dames caminaren sense peus?”.

Amb un llenguatge d’alt nivell (català de 1936) Calders ens presenta un conte mescla de realitat i fantasia: una història que combina la transgressió, per part de la nena, d’un espai prohibit per a ella amb un relat d’amor entre el cavaller d’espases que eix de la baralla espanyola i les dames siameses que ixen de la baralla francesa. Les baralles de cartes desperten a les lectores el món d’Alícia, de L. Carroll. El realisme psicològic i la màgia procedent del tambor, símbol que anuncia els grans esdeveniments, es barregen en aquesta aventura que comença en la llar familiar i acaba al circ, indret on l’atzar mou els personatges, on succeïxen les coses impossibles i on es mostren els éssers peculiars.

A les il·lustracions a doble pàgina de Pep Boatella destaquen el joc de llums i ombres. Els colors apagats de marrons i ocres, la recreació de diferents perspectives, de grandàries, de plans generals fusionats amb plans detalls de rostres i mans, constitueixen una formidable creació d’atmosferes.

Recomanat a partir de 10-11 anys

Comentat en juny 2020

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, El barret prodigiós i la barraca de monstres / El sombrero prodigioso y la barraca de los monstruos i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.