UN TRESOR A LA NEU / UN TESORO EN LA NIEVE


Un tresor a la neu./ Un tesoro en la nieve 

Marie McSwigan

Marc Donat ( trad.cat)

Montse Triviño ( trad. cast) 

Ed. El jardí secret de Viena, 2017  

Ediciones invisibles, 2017

El llibre es va publicar en 1942 ( en plena guerra mundial ), per una escriptora nord-americana que després de llegir la noticia en un periòdic va decidir escriure-ho per a que ningú l’oblidara. Va canviar el lloc dels fets reals ( ocorreguts en 1940) i es va inventar els personatges, per a no posar en perill cap dels autors reals .

En aquesta narració es combina el protagonisme del xiquets/xiquetes integrant-los en les decisions dels adults i la col·laboració de totes les persones del poble.

Els adults s’adonen que la infantesa resulta gens sospitosa i decideixen que siga l’actor principal per salvar el tresor. Una estratègia de responsabilitat compartida que acabarà portant-se l’or del poble a l’únic lloc possible en eixe moment, Amèrica. Peter i Helga són els protagonistes guies de la colla de nenes i nens encarregats d’una operació de gran dificultat i risc amb escenes d’anades i tornades de la cova del tresor a la nau superant els obstacles: els soldats no s’aperceben del trasllat del tresor als trineus i no troben el vaixell amagat a la neu…

La resistència col.lectiva per salvar l’or resulta transcendental contra l’atac a la identitat del poble i aquest respon solidàriament guardant el secret malgrat les amenaces de l’exèrcit nazi. Per això, juntament a la infantesa, també destaquen els personatges adults: l’oncle Víctor patró del vaixell i cervell de l’operació, el pare de Peter, banquer que conserva l’or i la mare de Peter que va col.laborar activament en l’èxit del projecte, la tripulació del buc encarregada de guardar l’or i vigilar que no siga descobert i Jan Lasek el xic polonès que s’escapa dels alemanys perquè vol arribar a Estats Units i ajuda a Peter a escapar.


Un relat fluid amb una bona trama en la que no decau el ritme en cap moment, una història on l’esforç comú, la complicitat, l’aprofitament de les seues habilitats (esquiar) i el coneixement exhaustiu del seu territori, acaba amb un final joiós  on guanya l’enginy de la gent contra l’invasor, l’astúcia dels bons versus la força dels dolents.


Recomanat a partir de 12-13 anys

Comentat en Desembre 2020

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Un tresor a la neu / Un tesoro en la nieve i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.