EL DESTÍ D’EN FAUSTO/ EL DESTINO DE FAUSTO

El destí d’en Fausto: una faula pintada

El destino de Fausto: una fábula pintada.

Oliver Jeffers (text i il·lustració)

Anna Llisterri (traducció)

Ed. Andana 2019

Una faula on predomina la il·lustració sobre un text sense recorregut literari. Text fred i directe que acompanya l’acció freda i directa.

Les il·lustracions a quatre tintes: bronze, roig fluorescent, blau i groc. Les litografies les va fer a l’emblemàtic taller Idem de París utilitzant una impremta litogràfica tradicional, mitjançant un procediment artístic amb el que rendeix homenatge als primers contes il·lustrats.

Hi havia una vegada un home que volia posseir-ho tot”. Així comença aquest àlbum il·lustrat que ens remet a diferents històries amb un mateix final:

Fausto” de Goethe amb l’ànsia de satisfer les seues passions i el desig de coneixement viu i intuïtiu de la natura i el poder. Una lluita de l’home per a igualar-se amb els deus que pacta amb el dimoni però la seua ambició acabarà amb el seu cos i la seua ànima.

Aquest altre Fausto, faula atemporal, és la reencarnació de la societat consumista moderna, del capitalisme ferotge que pretén que una flor, un arbre, un bosc sencer, una muntanya, un llac, els animals, la mar, la natura quede sotmesa a la cobdícia , l’arrogància i la falta de respecte dels humans.

Aquest és un Fausto sense deus ni dimonis. Ningú ens dona el poder de posseir, ens l’hem pres nosaltres. No som capaços de veure’ns com una part minúscula com a éssers vius dins de la natura. No hi ha cap càstig diví sinó que ens el procurem nosaltres i també la pròpia natura, que no entén de càstigs ni de divinitats, i segueix el seu propi ritme. La natura estava abans i estarà després de nosaltres. Ella pot viure sense nosaltres però nosaltres no podem viure sense ella.

Recomanat a partir de 8-9 anys

Comentat en Febrer 2021

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, El destí d'en Fausto/ El destino de Fausto i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.