BASIL, EL RATOLÍ SUPERDETECTIU/ BASIL, EL RATÓN SUPERDETECTIVE.

 Basil, el ratolí superdetectiut / Basil, el ratón superdetective.
Eve Titus.
Il.lustrador Pau Galdone.
Traductor català Marc Donat.
Trad cast Carmen Candioti.  
Editorial Blackie Books, 2020

Volem aprofitar l’estructura clàssica policíaca d’aquest llibre per a posar a prova la vostra qualitat investigadora. Us plantejarem, com és distintiu d’aquest registre, un enigma: “Endevinar el personatge principal que s’amaga en aquesta història”

Trobareu la seua solució  a través de pistes que us ajudaran a identificar-li. Amb compte!! no us deixeu enganyar per les aparences.

Situació problemàtica a resoldre: el nostre enigmàtic personatge investiga el cas de segrestament de dues bessones Àngela i Àgata (atenció al nom, pot ser una pista).

Mòbil del segrestament: Tot té una causa, una intenció, cap cosa ocorre perquè sí. El mòbil no és aconseguir diners, sinó quelcom més important:  els dolents volen viure a la ciutat construïda per la ciutadania de ratolins anomenada Baker Street ( atenció pot ser una pista) per poder realitzar més fàcilment les seues malifetes.

Ambientació: La ciutat està en perill; donen 48 hores per desallotjar la ciutat. Representa una època dominada per la inseguretat i el misteri i una societat patriarcal on el paper de les dones apareixen com a víctimes, febles, patidores i objectiu de tots els abusos. 

Delinqüents: la colla Els tres Terribles ( amb compte amb l’al·literació o l’embarbussament) vils, menyspreables, odiosos i arrogants. No estimats per ningú. Petulants  i amb aires de superioritat. Cadascú expert en una branca del crim: lladre de bancs, falsificador i carterista. Especialistes en fer mal als altres, ambiciosos.

Col·laboradors dels dolents: Hawkins ( atenció, sona a nom de pirata; una altra pista).

Informants: la tenda del Sr Stilton (no us recorda a un altre personatge? Pot ser una pista o una casualitat). 


Detectiu: individualista, solitari, mestre de la disfressa i del maquillatge, Vanitós, segur de si mateix, gust per tocar el violí, amb capacitat d’observació i intel·ligència deductiva. Sempre acompanyat d’un altre personatge Dawson, observador i narrador de les proeses del detectiu. Tanmateix, destaca la seua mirada humana que té en compte l’alteritat: presta atenció a tothom que ho necessite siga qui siga la seua condició social.


Resolució: El mètode d’investigació utilitzat pel detectiu té més observació que deducció. Fixeu-vos si dóna de si aquesta capacitat:

– A partir de la pols remoguda a la porta d’emergència de la pastisseria amb petjades de peus de grans i menuts, dedueix que corresponen a tres adults (dolents) i dues nenes (les bessones); a més a més, assegura no hi ha símptomes de resistència.

-A partir de la pols amb sutge deixades pel missatger de la carta, dedueix que viu a una ciutat minera amb port de vaixells.

-A partir del tatuatge i del cisell que porta a la butxaca, dedueix que el missatger era mariner i que ara és fuster …
També s’atreveix a fer afirmacions des de la seua intuïció com ara que les bessones s’han quedat sense diners per comprar dolços i una persona les invita i entren encantades a la pastisseria.

Fins ací les pistes. Ara queda la vostra sagacitat per descobrir el personatge. Recordeu  que quan heu eliminat l’impossible, el que queda, encara que improbable, ha de ser la veritat. Bona sort i major agudesa.

A nosaltres tan sol ens queda recomanar aquest llibre escrit per Eve Titus al 1958 i reeditat, exquisidament, al 2020 per l’editorial Blackie Books.

Malgrat que la història acusa el pas del temps -queda un poc desfasat, antiquat- i el calc tan evident del personatge homenatjat ( al que vosaltres heu de descobrir), resulta lloable la seducció a les persones lectores a participar en la capacitat observadora i analítica del personatge, la resolució del conflicte amb un ritme pausat, sense violència i les il·lustracions de Paul Galdone que, dibuixant a mà, realitza unes imatges clàssiques i delicades.

No trobem molts llibres significatius dins del gènere criminalista per això aquest llibre àgil, de fàcil lectura i entretingut pot servir de pont cap a la novel.la policíaca d’adolescents i adults.

Recomanat a partir de 8-9 anys
Comentat en Abril 2021


 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Basil, el ratolí superdetectiu / Basil, el ratón superdetective i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.