HE VISTO UN PÁJARO CARPINTERO

He visto un pájaro carpìntero

Skibinski, Michal (text)

Brankoft, Ala (il.lustració)

Moloniewicz, Katarzina/ Murcia, Abel (trad.cast)

Editorial Fulgencio Pimentel, 2020

Les belles il·lustracions d’Ala Brankoft, i les breus frases que un noi de huit anys ha d’escriure com a tasca escolar per a l’estiu integren aquest commovedor llibre que l’editorial Fulgencio Pimentel posa en les nostres mans en una acuradíssima edició amb cobertes de cartoné i una original tipografia que mostra el text escrit en polonès i la seua traducció al castellà.

Ala Brankoft, pseudònim de Helena Stiasny, estudiant d’arts gràfiques en l’ Acadèmia de Belles Arts de Varsòvia, utilitza amb mestria els colors que inunden les pàgines per a crear dos mons radicalment oposats: els grocs i els verds ens endinsen en una època estiuenca on tot convida a la joia i el goig, però a partir del fatídic moment de l’esclat de la guerra els colors esdevenen foscos i tenebrosos i d’aquesta manera creen un clima de destrucció i terror.

Per la seua banda, Michal passa de referir-se a excursions a la natura, passejos amb la iaia o jocs amb el seu germà a parlar d’avions, de canonades, granades i bombes.

És l’any 1939 i Polònia ha estat invadida pels nazis. La microhistòria que Michal Skibinsbi plasma en el seu diari infantil replega de forma contundent i impactant la tragèdia que suposa un conflicte bèl·lic i el seu reialme de dolor i mort.

Per últim, cal posar de relleu la línia de l’editorial Fulgencio Pimentel amb la seua aposta per llibres alternatius on, per damunt de qüestions purament comercials. es prioritzen els valors artístics.

Recomanat a partir de 8-9 anys

Comentat en Març 2022

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, He visto un pájaro carpintero i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.