EL LLIBRE DELS PORCS / EL LIBRO DE LOS CERDOS

El llibre dels porcs /El libro de los cerdos (Piggy book,1986)

Browne, Anthony (text i il·lustració)

López, Natalia (trad.cat)

Esteva, Carmen (trad.cast)

Kalandraka, 2013 / FCE,(1991)

L’àlbum comença així :

«El sr Garri i els seus fills, Marc i Pol, vivien en una casa molt bonica (….)

(…) Dins la casa, hi havia la seua dona»

És un inici aclaridor, ja que diferencia entre els homes (que hi viuen, que tenen nom cadascú,…) i la dona (està dins de casa i no té nom) Si a més li afegeixes la imatge de la portada, una dona carregant a la seua esquena tota la família, i veus l’antítesi entre les cares somrients dels homes i la cara preocupada de la dona, ja intueixes que alguna cosa grinyola .

Ens presenta a una família clàssica : pare,mare i dos fills. El pare i la mare treballen fóra de casa, els fills van a l’escola. La mare, a més , s’ocupa de totes les feines de la casa.

L’actitud del pare i fills és d’arrogància, plena d’exigències a la mare : el dinar a punt, les camises planxades, etc.

La de la mare és submisa, abnegada, silenciosa.

fins que un dia la mare….

Anthony Browne publicà l’àlbum en l’any 1986; des d’aleshores s’ha convertit en tot un clàssic, no sols no ha envellit sinó que es manté de gran actualitat, entre altres coses perquè en aquest tema el món ha avançat molt poc.

En els seus llibres, també en aquest, veiem un treball minuciós, exhaustiu, on cap detall és innocent i on tot està `interrelacionat (text, imatge, tapes, guardes , elements paratextuals,…) Utilitza el color, la proporció, el volum, les dimensions,…per aconseguir el seu objectiu final amb les mínimes paraules.

El text és molt breu i purament descriptiu del dia a dia, la força està en unes imatges que ens suggereixen molt més enllà del que diu el text. S’entenen moltes coses sense anomenar-les, sense necessitat d’explicitar cap tesi. Amb un final sorprenent. Tot (text i imatges) descrit amb un humor delirant .

Anthony Browne afirma que el millor que tenen els àlbums és «L’espai que hi ha entre les imatges i les paraules, espai que s’ompli amb la imaginació de qui llegeix»

L’autor ens convida a mirar, remirar i admirar una i altra vegada aquest àlbum magistral, on no sobra ni falta cap detall, i on apareixen trets que son recurrents en tots els seus llibres: Animals humanitzats, transformacions, la tradició i els contes populars, la intertextualitat, la critica social, l’homenatge a altres autors, les reproduccions d’obres de nombrosos pintor reconeguts.

Entre altres ha rebut la«Medalla Kate Greenaway”en 1983 i 1992) ;Premi Kurt Marschler Award en 1983 i 1998; Premi Hans Christian Andersen, l’any 2000 al conjunt de la seua obra; la Medalla Chidren’s Laureate 2009-2011,que el va comprometre com a ambaixador, promotor i defensor de la literatura per a infants en eixos dos anys.

Recomanat a partir de 8-9 anys .

Comentat en octubre 2022

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, El llibre dels porcs/ El libro de los cerdos i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.