BULULÚ

Bululú

Beatriz Giménez de Ory (text)

Mariona Cabassa (il·lustració)

Ed. Factoría K de Libros, 2013

L’autora en els seus poemes fa la unió entre l’obra de teatre i la poesia.

El llibre és un conjunt de poesies distribuïdes en quatre capítols que fan referència al titellaire, els titelles, les tres proves i l’acomiadament.

Al primer capítol presenta a Bululú, titellaire que li dona nom al llibre, aquest va de poble en poble amb els seus titelles: Manontroppo, Marionetta i Dragonzález representant històries d’amor utilitzant sonets, quintets i trobes. El versador o enversador recita trobes, aquestes són poesies de tradició popular subjectes a mesura i cadència.

Al segon capítol les poesies tenen un to exclamatiu, van dirigides als espectadors. Els titelles presenten les poesies: un sonet, catorze versos i rima consonant per a Manontroppo; cinc estrofes de quatre versos per a Marionetta rimant els versos parells i començant cada estrofa amb el mateix vers, anàfora; i quatre estrofes per a Dragonzález, rimant els versos parells.

Cada personatge conta amb quatre estrofes dient a qui estima cada titella. I apareix el conflicte amb tres estrofes de tres versos rimant els dos últims, dos versos rodolins i quatre versos rimant els parells. El conflicte es soluciona amb preguntes i respostes que expliquen una lluita per saber qui rima millor.

Al tercer capítol apareixen les proves.

A la primera prova formada per sis poemes destaca la broma, un poema Dulcemel que va cap avant i cap arrere, un joc poètic i un quintet encadenat.

En la segona prova descriu la passió, un romanç per a una queixa i un limèric amb humor.

En la tercera prova mesura l’ingeni amb cinc poemes que són endevinalles de la sirena, el sol, el riu, l’espill i el vent.

El quart capítol és l’acomiadament format per tres estrofes de sis versos. Ací Bululú pren la paraula per dirigir-se als seus titelles i al públic. El narrador acaba la història contant els objectes que Bululú ha de guardar al sac. Es manté la màgia i xiquetes i xiquets van darrere mentre ell va allunyant-se.

L’estructura del llibre és una narració escrita en vers.

Les il·lustracions són coloristes i guarden una gran sinergia amb els textos.

Recomanat a partir de 10-11 anys

Comentat en Març 2023

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, bULULÚ, Bululú i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.