EL VERMELL MOLA / EL ROJO ES BELLO

El vermell mola /El rojo es bello

Lucia Zamolo ( text i il·lustracions)

Anna Soler ( trad. Cat)

Marisa Delgado ( trad. Cast)

Ed. Takatuka,2019

Per diversos motius el tema de la menstruació s’ha considerat tabú, bo, continua sent-ho, però gràcies a llibres com aquest, creiem que comença a trencar-se un estereotip.

Llibre necessari, no hi ha molts en el mercat que aborden aquest tema. Dedicat a normalitzar i fer pròxim aquest “tabú”. Dedicat a les persones més joves que es troben en aquest moment tan singular, o ho estaran. És el llibre que, segur, a persones d’una certa edat, els haguera agradat tindre entre les seues mans. Fa que les dones es senten identificades.

Llibre que ataca tot el que signifique misogínia, foscor i estupidesa sobre el tema i a tothom que s’adjudica la capacitat de donar explicacions sobre el tema: ja n’hi ha prou de donar lliçons qui no deu, sobretot perquè aquest procés no el viu en el seu cos.

Aquest, tal vegada, és l’únic atac, ja que la seua pretensió és informar d’una manera lliure, perquè és una cosa natural, donant-nos explicacions sobre els canvis hormonals, juntament amb reflexions i curiositats. De manera rigorosa i pròxima.

Destaca la manera de presentar-ho: manuscrit, com si realment fora un diari, amb les seues correccions a mà, subratllats i esborranys, per donar major proximitat. El predomini del text i imatge es van alternant.

Utilitza diferents tècniques d’il·lustració, des de collages, ceres, guixos… el color roig i derivats com el rosa apareixen en la pràctica totalitat del llibre, tant com fons de pàgina, com d’il·lustració. Té, també, una certa importància el color groc (com a fons de pàgina) en moments concrets: quan ens dona les explicacions d’eixos “savis tan ignorants”, i per a donar-nos consells.

Escrit amb un llenguatge pròxim, informal i distés a qui va dirigit i amb un cert to irònic que ens fa més agradable la seua lectura.

Llibre amb la finalitat d’informar, d’una manera seriosa i informal, amb una presentació personal i estudiada, ingènua i precisa, amb afecte i estima, amb un format cuidat entre el diari i la novel·la gràfica, amb un to divertit. Llibre que indubtablement hem d’acostar als i les joves, perquè ho coneguen. Escrit “en primera persona” i dirigida a una segona persona molt pròxima: el/la lectora.

Esperem que, per a la pròxima edició, introduïsquen que hi ha un altre país on es podran donar baixes laborals per problemes menstruals.

Finalment, destacar, a més, que va ser guardonat amb el premi Serafina d’Il·lustració de l’Acadèmia Alemanya en 2019

Recomanat a partir de 10 – 11 anys

Comentat en Maig 2023

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, El vermell mola/El rojo es bello i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.