FAB EL MONSTRE GROC / FAB EL MONSTRUO AMARILLO

FAB el monstre groc / FAB el monstruo amarillo

Solé Vendrell, Carme (text/il·lustració)

García, Helena y Sotelo, Alberto (trad. cast)

Kalandraka, 2022

Carme Solé Vendrell dedica aquest àlbum, publicat per primera vegada per Espasa-Calpe a l’any1991, a David Mackee i als seus monstres. I és que l’homenatge de la il·lustradora catalana a l’autor d’obres tan emblemàtiques com Ara no, Bernat, queda palès des de la coberta de Fab, el monstre groc.

Pel que fa al text, llegim la història de Fab, que es lleva un matí amb un terrible mal de cap.

Amb tendresa, humor i senzillesa la narració discorre , primerament, enumerant les estratègies del protagonista per fer-li front a aquesta situació tan amoïnosa, sense el resultat esperat.
Tanmateix, quelcom inesperat produeix un canvi en les prioritats del monstre groc, que es veu reclamat per un amic en perill.

Les il·lustracions, per la seua banda, ens ofereixen l’accés a un món plàstic de exquisida qualitat. Carme Solé ha sabut dotar al seu monstre d’una gestualitat excel·lent. A més a més, una rica expressivitat ens permet conèixer una ampla varietat de matisos en el recorregut anímic de Fab.

Una paleta de colors vius i vibrants creen un registre cromàtic molt suggeridor que ens acompanya creant una atmosfera ben adient per al desenvolupament de la història.

La distribució del text i les imatges en la pàgina repeteix la mateixa fórmula al llarg de tot el llibre. Això produeix una cadència visual que dona seguretat a les lectores i lectors més joves. De tota manera, aquest plantejament s’ha de contextualitzar en el començament dels anys noranta quan àlbum il·lustrat arribava de forma incipient al mercat editorial.

Per últim,afegir que ens sembla un encert que l’editorial Kalandraka haja recuperat i publicat aquest títol traduït al català, al castellà, al gallec, al portuguès i a l’italià. A més a més l’edició, en tapa dura, és acurada i atractiva. En altres paraules, un plaer poder retrobar-nos amb un dels nostres estimats monstres que, avui en dia, continua essent un referent de qualitat literària per a les primeres edats.

Recomanat a partir de 4-5 anys

Comentat en juny 2023

   

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, fAB el monstre groc/Fab el monstruo amarillo i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.