LA JÚLIA I EL TAURÓ/ JULIA Y EL TIBURÓN

La Júlia i el tauró / Julia y el tiburón

Milwood Hargrave, K. ( text)

Freston, T. ( il·lustració )

Víctor Aldea (trad. cat )

Patricia Mora (trad. cast)

ED. Bambú, 2022

Júlia, una nena de 10 anys, passarà les vacances d’estiu a un far d’Unst, a l’arxipèlag de Shetland a Escòcia, al mar del Nord.

Maura, la mare, és biòloga marina i investiga amb algues que descomponen el plàstic però estudia també la relació entre l’Alzheimer i el creixement lent dels taurons de Groenlàndia. El pare és programador de fars. Tot això plegat els porta un estiu a un petit poble on Júlia s’enfrontarà a la malaltia mental de la mare que pateix un trastorn bipolar i al descobriment de l’amistat.

Serem testimonis d’aquest profund viatge emocional de la protagonista. Escrit en primera persona, la Júlia ens anirà mostrant el dia a dia de la seua família i també els seu descobriment de la amistat gràcies a Kim, un xiquet de la seua edat, víctima d’assetjament.

La trama està molt ben construïda, avança progressivament. Amb gran sensibilitat i empatia, narra la inestabilitat de la mare de Juli, les pujades i baixades d’una malaltia tan complexa com el trastorn bipolar. L’obsessió de la mare per trobar el tauró de qualsevol manera, va donant pas a una espiral autodestructiva difícil de parar.

Es valent parlar d’aquests temes tabús dels que mai es parla com és la salut mental i també és agosarat parlar de l’impacte del canvi climàtic als ecosistemes marins.

Utilitza aspectes simbòlics com el tauró i aquest fantasieig literari ajuda Júlia a assumir la relació amb els seus pares.

Les il·lustracions de Tom de Freston transmeten una gran sensibilitat, només tres tintes: blanc, negre i groc, per a descriure els somnis, dubtes i certeses d’una nena que reivindica el seu paper en el si de la seua família

De vegades si que hi ha dibuixos relacionats amb la historia que conta però d’altres són xicotets detalls que obliguen a aturar la mirada, a descansar els ulls, a acompanyar el personatge en els seus somnis.

Recomanat a partir de 12-13 anys

Comentat en Setembre 2023

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, La Júlia i el tauró/ Julia y el tiburón i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.