UN CAS COMPLICAT

UN CAS COMPLICAT

Ulf Nilsson (text)

Gitte Spee (il·lustració)

Elena Martí Segarra (trad.cat)

Ed. Viena, 2022

Vam conèixer al gripau comissari Gordon i la rateta Pat, que l’acompanya en les tasques d’investigació, per El primer cas que vam comentar fa un temps.

Fan una parella narrativa que treballen com a detectius i ens posen un somriure des del principi. Una relació que ens recorda a la d’altres parelles inoblidables en la LIJ, com En Gripau i En Gripou, o Cèsar i Ernestine.

Aquesta és la narració on la rateta Pat aconseguirà ser inspectora de policia donant així el relleu al comissari, el gripau Gordon.

Mai és fàcil una investigació i, en aquest cas, es tracta d’esbrinar qui són els que insulten i la rateta havia de saber ben bé el codi per conèixer les normes.

 El problema és que no sap llegir i ací es relata el procés on aconsegueix descodificar i comprendre el codi del bosc per alegria del comissari Gordon que així s’assegura la seua retirada amb tota la tranquil·litat.

Aquesta història, marcada per la tendresa i la col·laboració, és la narració de l’empenta inquieta de la jove rateta i la experimentada distància que observem al gripau que ja sols desitja anar a pescar.

Utilitzar la paraula per resoldre els conflictes, reconèixer que davant dels problemes cadascú té la seua versió, que mai s’han d’usar les armes, reparar a la víctima, respectar les normes … són principis i lleis d’eixe bosc particular que és l’escenari d’aquest relat.

L’autor no perd de vista l’oralitat i la golafreria (menjar les magdalenes marquen els horaris), no oblida les onomatopeies, ni el reconeixement de la vergonya i la por, ni que, de vegades, no s’actua bé però, és sense mala intenció …

I no oblida cap d’aquests aspectes perquè són les criatures menudes les que més gaudiran d’aquest llibre.

En l’actualitat els àlbums semblen ser el format favorit del mercat (editorials, mediadors/es, famílies…) i llegir un text de qualitat amb una història senzilla però de gran interès, amb uns personatges ben definits, entranyables, amb humor i reflexió, ens admira.

Estem segures que serà una lectura que, abans de ser autònoma, podrà ser llegida i compartida des de les primeres edats, i així ho recomanem.

Recomanat a partir de 8-9 anys

Comentat en juny 2023

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Un cas complicat i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.