NAS DE PALLASSO

Nas de pallasso.

Miquel Desclot ( autor)

Anna Font ( il·lustració)

Ed. Kalandraka, 2022

 

Arriba el circ, arriba el circ

a la Ciutat de les Paraules!

Nas de pallasso de Miquel Desclot és un recorregut pel món del circ on l’autor fa que tots el personatges, elements i escenes isquen a la pista. En 62 poemes dona protagonisme a cada element que fa que l’espectacle siga possible, perquè aquesta màgia precisa un treball cooperatiu on tot compta, no només qui ix a la pista sinó també qui està darrere, dalt, dintre i fora de l’envelat. Aquest reconeixement i aquesta intenció democratitzadora ens sembla molt honesta i necessària. Així doncs, comença l’espectacle:

Senyores i senyors,

avis i canalla,

clavells i roses,

jerseis i abrics,

bolígrafs i carteres

que religiosament

heu pagat entrada

disposeu-vos a veure…

…el nunci, la directora, la taquillera, els músics, el malabarista, els animals, els pallassos, la contorsionista, el cavall i l’amazona, l’escapista, el saltimbanqui, els acròbates, el faquir, la trapezista, el malabarista, la ballarina aèria, el mim, l’il·lusionista… i naturalment el xiquet i la xiqueta que a la primera o a l´última filera, amb ulls com mandarines, són la raó de ser d’aquesta festa.

De la mateixa manera fa també un recorregut per formes, recursos i jocs poètics variats per a que les paraules llueixen vistoses a escena: rodolins, quartetes, composicions amb versos bisíl·labs, preguntes sense resposta, poesia visual, cançons de la tradició, anàfores, rimes impecables o versos sense rima…

Tot el poemari està ple d’homenatges a gent del món del circ (Tortell Poltrona, Pepa Plana, Pep Bou, Marina Tomás, Luis Rauly, Miss Lala) i també a artistes que l’han representat i admirat (Alexander Calder, Marc Chagall, Pablo Picasso, Seurat…). Tampoc no pot faltar el poema dedicat a l’home capaç de domar les més salvatges i guerreres feres: el domador de paraules. En aquest cas és Miquel Desclot, un home encisat pel circ i que sap contar-ho senzilla, seriosa i juganerament, perquè no n’hi ha millor conjugació que un autor apassionat escrivint sobre les seues passions.

També l’humor està present al llarg del llibre

¿Parla per boca

d’un ninot

perquè amb la seva

ell no pot?

Desclot ens convida a fer de la poesia un instrument per a convocar un món millor, com fa l’escapista del seu circ:

S’allibera de cadenes

com de mal de cap i penes,

i s’escapa de manilles

com qui fa coses senzilles (…)

I també de males lleis.

I de reines i de reis.

i a recitar-la per a conjurar la dissort:

Si la mestra et pregunta la lliçó

I de sobte no saps ni com te dius

Nas de pallasso, samboi!

Si vas a veure el metge amb un somriure

I et clava una vacuna al tou del cul…

Nas de pallasso samboi!

La il·lustradora Anna Font reprèn els homenatges, per tant recrea el circ blau de Chagall o l’esquemàtic circ de Calder segons el cas, amb imatges suggeridores i amb un estil i una mirada pròpies. Acompanyen tan bé els textos que de vegades les trobem a faltar en poemes que no les tenen i de vegades potser els falta aire o més espai per poder competir amb la potència del text i per poder satisfer el desig de la mirada.

Aquest llibre és un nou encert de l’editorial Kalandraka que no perd el nord d’apostar i publicar la millor poesia pels millors lectors i lectores.

Tot i que hi ha poemes més propers a la primera infantessa, el llibre en general precisa un apropament a referents que potser tenen més endavant.

Edat recomanada: A partir de 10-11 anys

Comentat en setembre 2023

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Nas de pallasso i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.