JEFFERSON

JEFFERSON (cat)

Jean-Claude Mourlevat

Il.lustrat Antoine Ronzon

Traduït Oriol Vaqué Sanchez

Ed.Nórdica, 2021

JEFFERSON (cast)

Jean-Claude Mourlevat

Il.lustrat Antoine Ronzon

Traduït Delfín G. Marcos

Ed.Nórdica,2020

Jefferson és un estudiant de Geografia, i Gilbert, el seu amic i company d’aventures, és un tècnic de calefacció. 

Són protagonistes, junt a altres personatges, d’aquesta novel.la amb trama detectivesca, on el delicte és un assassinat.

 Jefferson, després de convertir-se en sospitós, ha d’amagar-se, s’enamora, viatja, es posa en perill,… 

En definitiva, una trama policíaca on al final descobrim al culpable.

Res haguera segut nou, si no és perquè Jefferson és un eriçó i Gilbert, amic pintoresc i amb un marcat i contrastat caràcter, un porquet. Una dualitat que funciona perfectament i que destil·la estima i col·laboració.

El món dels animals està al costat del món dels humans i es representa als primers com intel·ligents i solidaris i als humans com presumptuosos i babaus. 

És un joc d’espills que vindrà molt bé a la clau d’humor que trobem al llibre i a la possible interpretació d’aquesta “comèdia policíaca”.

En un primer moment, aquesta sorpresa, ens hauria de fer pensar que la narració es veu forçada, però no és així, es llig amb interès i la lectura és fluida perquè l’estructura temporal és lineal i la tensió narrativa, característica de les novel.les policíaques, es manté fins el final. 

És una ficció on es denuncia el tracte que se li dona als animals i ens fa reflexionar sobre el veganisme.

Una reflexió matisada per l’humor que l’autor francès manté durant tot el relat.

La credibilitat en la ficció és absolutament necessària per a que és done el pacte entre la persona lectora i la narració.

No sempre està tot escrit sobre els temes clàssics i ací ens trobem un llibre que aporta al misteri, a l’ecologia, al amor i a l’humor, un plantejament diferent, divertit i al mateix temps versemblant.

Les il·lustracions són clàssiques en un llibre d’aquestes característiques, en blanc i negre, amb dibuixos a llapis, i contextualitzades al relat.

Una escriptura de qualitat que va aconseguir el premi Astrid Lindgren de 2021 (la primera vegada que va ser premiat un autor francès), i el premi del Consell Català del Llibre infantil i juvenil de 2022.

Recomanat a partir de 10-11 anys

Comentat en Octubre 2023

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Jefferson i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.