ON VA AQUESTA GENT?/¿A DÓNDE VA ESTA GENTE?

On va aquesta gent/ ¿A dónde va esta gente?

López Pampló, Gonçal i Parreño, Fran (text)

Parreño, Fran (il.lustrador)

Edicions Bromera, 2021

Quan els nazis van venir a

buscar els comunistes,

vaig guardar silenci

perquè jo no era comunista.

(…)

Quan van venir a

buscar els sindicalistes

no vaig protestar

perquè jo no era sindicalista

(…)

Quan van venir a buscar-me…

Martin Niemöller

Aquest àlbum, precisament, evidencia les nefastes conseqüències del silenci i la indiferència davant els problemes que afecten a la gent.

A partir d’una idea de Gonçal López-Pampló, director literari d’Edicions Bromera, Fran Parreño (Alcoi, 1981) il·lustra i escriu On va aquesta gent? inspirant-se en el famós text del pastor luterà Martin Niemöller(Alemanya 1892-1984).

Les excel·lents imatges de Parreño desenvolupen una història ètica i política d’una vigència esgarrifadora.

La coberta i la contracoberta, que podem mirar com una doble pàgina, centra, de manera molt encertada, la idea nuclear del relat: gent dirigint-se no sabem on en un sentit i un personatge, distingit amb una gorra roja, caminant en sentit contrari.

Per una altra banda, aquest home se’ns mostra aliè i desinteressat pel que està veient, pel que està passant al seu voltant.

Després, ja en l’interior, en format de doble pàgina, que a soles s’interromp amb un espectacular desplegable, Parreño crea un poderós discurs plàstic que descriu la trajectòria física i mental de l’home que torna de la feina i contempla, immutable, persones que fugen de la guerra i la violència militar.

Però el procés de persecució a la població continua inaturable fins el moment en que les lectores comprenen que el destí col·lectiu és inseparable del destí individual i que la lluita solidària contra el mal és l’única possibilitat de salvació.

Doncs, aquesta és la tesi que Fran Parreño ens transmet en un acuradíssim discurs gràfic, amb imatges que recorden atmosferes com la de De Chirico o l’estètica d’Innocenti.

Per últim, destacar el tractament del color, sàviament utilitzat des de la lluminositat dels blaus i els verds fins la foscor dels marrons, els ocres i els grisos que ens envolten fins la fatal resolució de la història.

RECOMANAT A PARTIR DE 12-13 ANYS

COMENTAT EN OCTUBRE 2023

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, On va aquesta gent?/¿A dónde va esta gente? i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.