EL PETIT TROL MUMIN, LA MYMLAN I LA PETITA MY

petittrol

 

El petit trol Mumin, la Mymlan i la petita My

El pequeño troll Mumin, Mymlam y la pequeña My

Tove Janson

Coco Books, 2014

Llibre editat per primera vegada en 1952. Primera edició en Espanya en castellà i en català al 2014

L’ autora finesa d’idioma suec ens presenta un món mític ple de personatges de la mitologia nòrdica, com ara: trol, gafses, gemuls, filifionques …Els Mumins són uns personatges d’un món màgic que ella modela i transforma en éssers bondadosos i amb qualitats humanes: Mumin és poruc, amable, educat; Mymlan és poc resolta; My és la petita rebel amb molt caràcter; la mare Mumin és la seguretat…

El desenvolupament de la història s’ajusta als contes: una aventura per a buscar la petita My, un recorregut d’entrades i eixides per diferents i fantàstics espais i un final feliç. Un conte clarament destinat per a nenes i nens molt petits.

La forma de contar, la presència del narrador dirigint-se a les lectores amb la pregunta “i ara què passarà?, trenca contínuament la narració i la possibilitat de que lectores i lectors es deixen emportar per les paraules al món de la història.

El més interessant és el món gràfic que acompanya la història . És un món il·lustrat molt innovador, relacionat amb el disseny , el cartellisme, la publicitat… absolutament modern….ja en els anys 1940. Els forats en les pàgines donen originalitat al llibre i estableixen una connexió entre el que ha passat i el que passarà, unes finestres temporals que relacionen passat i futur. Personatges remarcats amb una línia negra, amb fons detallats i de colors intensos subjectius, a l’estil fauvista. Colors primaris i la combinació entre ells, sense matisos.

L’autora :Tove Jansson : ( Hèlsinki, Finlàndia 1914 – íd. 2001)

Pintora, escriptora, il·lustradora ,dibuixant de tires còmiques i caricatures, … criada i educada en una família d’artistes molt poc convencional, que li proporcionà una filosofia i un sentiment de llibertat que traslladà tant a la seva vida com a la seva obra. Va rebre nombrosos premis , tal com el premi Andersen de literatura infantil el 1966, pel conjunt de la seva obra .

Recomanat a partir de 4-5 anys

Comentat en maig 2016

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, El petit trol Mumin la Mymlan i la petita My i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.