LA CROADA DELS NENS / LA CRUZADA DE LOS NIÑOS

croadanens cruzada

 

 

La croada dels nens                               La cruzada de los niños

Brecht, Bertolt

Solé Vendrell, Carme ( il·l)

 Escala, J. ( trad)                                                  Seco Reeg , M ( trad)

 Magenta, 2011                                                     El Jinete Azul , 2011

La croada dels nens és un poema narratiu de Bertolt Brech sobre l’epopeia d’un nombrós grup de nens i nenes orfes jueus, polonesos, alemanys, … per fugir de la guerra.

L’any trenta-nou a Polònia,

hi va esclatar una guerra,

convertint ciutats i viles

en terra erma

Segueix el mite i les llegendes sobre creuades infantils desenvolupades a partir del segle XIII.

Buscant una terra on viure en pau

lluny del foc i dels canons

diferent del seu primer cau

omplint la croada d’il·lusions

L’autor ens presenta, a través d’un poema èpic, la seua mirada crítica amb les guerres i pretén commoure a les persones lectores elegint les víctimes més innocents i més fràgils, a nens i nenes.

Si acluco els ulls

els veig caminar

d’una granja a una vila

d’una vila a una ciutat

Es tracta d’una història tràgica on els seus protagonistes són nens i nenes de diferents edats, de diferents cultures, diferents ideologies …però que no mostren entre ells els prejudicis i la intransigència dels adults.

Allà, protestant, catòlic i nazi

el noi van enterrar

mentre un comunista els recordava

tot el que quedava per sembrar

La il·lustradora Carme Solé Vendrell ( que tenia els esbossos fets des de feia 20 anys i no havia trobat editor) realitza els dibuixos en un traç gruixut i com inacabat, en tinta negra sobre blanc. L’autora ens diu «La cara, els ulls de les persones és el que més m’atrau. De fet pinto rostres molt grans de nens perquè és com si els infants es volguessin expressar.» El fons blanc representa tant el fred i la neu com el buit, el silenci, el no-res. I. Blanch i A. Burgas parlen de «retrats de nens enmig del no-res» .Utilitza el roig de foc en la primera pàgina ( les flames de l’incendi) . Aquest és també el color de les guardes, dels noms dels autors i de la primera lletra de cada grup d’estrofes.

Imatge i text s’entrellacen per a que nosaltres, en llegir-lo, ens endinsem en aquesta odissea, en aquest itinerari iniciàtic compartint la seua fam, la seua set, els seus patiments i també les seues esperances. Plegats als personatges comencem fugint i experimentem una angoixa pàgina a pàgina fins arribar a un final colpidor.

Recomanat a partir de 16 anys

Comentat en febrer 2017

 

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, La croada dels nens / La cruzada de los niños i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.