UNA LLÀGRIMA,UN SOMRIURE / UNA LÁGRIMA,UNA SONRISA

Una llàgrima, Un somriure / Una lágrima,Una sonrisa

Al-Mousli, Luna (text i il·lustracions)

Franquesa Gòdia, Montserrat (trad. cat.)

Andrés, Susana (trad. castellà)

Pagés ed., 2018 /Ed. Milenio , 2018

Edició bilingüe en àrab i en català.

Aquest pot ser un exemple de que en Literatura hi ha diferents formes d’escriure, podem dir-li periodisme literari? Crònica literària? literatura periodística? Realitat ficcional?

L’autora és també dissenyadora gràfica i aquest llibre és el seu treball final de carrera, on conta la seva experiència vital , la seva vida a Síria des de l’exili a Austria.

Són imatges de textos breus, poètics, que defineixen un lloc, una família, l’escola, la religió, l’economia,… una veu que descriu sense jutjar, sense saber ben bé que passa, i on, poc a poc va introduint-se la guerra; textos on hi ha de tot : anècdotes, successos, relats curts,…

44 relats més un breu apèndix on, en altre to, relata la seua vida actual a Austria. Finalment, el reconeixement que eixos dos mons han contribuït a conformar la persona que l’escriptora és avui.

Escriu des de la crònica. És una narració de records. Una narració molt particular allunyada de la dels tradicionals contes àrabs i que ens avisa a la primera pàgina: hi havia una vegada, no hi havia una vegada, .…

“Vaig viure catorze anys de la meva vida en una de les ciutats més antigues del món: Damasc. En 44 històries de la meva infantesa recordo llocs que ja no existeixen i persones que ara no són on eren abans”.

També realitza les il·lustracions dibuixades a tinta roja sobre fons blanc. Evoquen objectes, mobles, plànols de la casa on vivia, flors, … propis del seu país.

Ha rebut els PREMIS: IBBY Honour List 2018; Österreichischer Kinder- und Jugendbuchpreis 2017; Deutschlandfunk Best books for young Readers 2017; White Raven Award 2016.

Recomanat a partir de 14-15 anys

Comentat en Octubre 2019

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Una llàgrima,un somriure / Una lágrima,una sonrisa i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *