A LA LUNA, A LAS DOS Y A LAS TRES

 A la Luna, a las dos y a las tres

  Garcia Garcia, Nieves ( text)

Villamuza, Noemi ( il·lustració)

Ed. Kalandraka, 2019

De tots els aspectes dels que podem parlar davant d’un llibre de poesia quan es tracta de poesia per a menuts i menudes, no podem oblidar la musicalitat i, efectivament, en aquest llibre la lectura de cadascú dels poemes ens connecta a una música que té molt a veure amb les cançons que ens cantaven i amb les que jugaven a la llar i al carrer.

El XI Premio de poesía para niñas y niños Ciudad de Orihuela és un conjunt de poemes escrits a partir de la lírica popular. Gaudeixen d’un efecte  rítmic pautat mitjançant versos d’art menor: huit, set, sis i cinc síl·labes; textos poètics escrits inspirats, clarament, en la tradició oral.

Com ens deixa intuir el títol del llibre, l’eix temàtic és la lluna: unes vegades personificada, altres un objecte del desig, un astre que juga al cel … Als diferents poemes que n’hi ha predomina l’emoció que ens arriba a través de l’aspecte lúdic: els adults lectors recorden i transmeten a la infantesa moviments de dits i mans, les passes al rotlle ajuntant-se les mans, les onomatopeies que emboliquen la llengua, etc.

Tractant-se de la lluna, resulta fàcil imaginar la nit, les llums dels estels, la son, els somnis; una gran quantitat d’imatges plàstiques desenvolupades per les paraules senzilles i quotidianes juntament amb el blau nocturn de les atractives il·lustracions que Noemí Villamuza ha creat per a aquest llibre: un complement ideal per les seues imatges exquisides jugant amb la gamma de blaus i amb detalls de groc que aconsegueix una magnífica atmosfera lunar i onírica.

Malgrat això, no podem deixar-nos entabanar només pels ritmes i rimes; cal reconèixer que al llibre la poca reinvenció dels poemes i la repetició de vocabulari ens fa pensar en la mancança d’una major originalitat i una veu pròpia per banda de l’autora.

Recomanat a partir de 6-7 anys

Comentat en gener 2020

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A la Luna, a las dos y a las tres, A.-LLIBRES COMENTATS i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.