QUATRE PETITES CANTONADES DE NO RES/ POR CUATRO ESQUINITAS DE NADA

 

Quatre petites cantonades de no res / Por cuatro esquinitas de nada

Jérôme Ruillier ( autor i il·lustrador)

Trad. català : Teresa Farran

Trad. castellà: Elodie Bourgeois

Ed. Joventut/ Juventud, 2005

El llibre es caracteritza per l’ús d’un llenguatge senzill, clar i directe abordant un tema complex com és la diferència i la diversitat. Juntament amb una proposta plàstica molt senzilla i impactant mitjançant la tècnica del collage. És un llibre molt atractiu pels colors i per les textures.

L’autor aposta per una solució final col·lectiva: Cercar una solució per a poder estar tots junts  (rodonets i quadrats).

Una de les primeres idees que ens ve al capdavant és un cert homenatge a Leo Lionni amb el seu Petit blau, petit groc.

Sense tindre seguretat en com pot interpretar-ho la gent menuda, ens sembla un repte interessant per a oferir a les petites lectores. Intuïm que fa l’ullet al pensament de la infantesa a través del desplegament de les accions que el nostre protagonista fa per a trobar una resolució, poder entrar a la casa dels rodonets: S’allarga, es torça, es doblega, cap a baix…

Aquest llibre destaca per la seva tesi, la persona no és la que s’ha d’acomodar al medi, sinó el medi qui ha de canviar, el que ha de posar les mesures per a donar cabuda a tots

Valorem la seva singularitat pel simbolisme de les il·lustracions que, sense dubte, aniran acostumant als/les lectors/es a interpretar-les.

S’apropa molt al llibre-joc, al trencaclosques, a la manera de com encaixar les peces (canviar la porta) perquè puguin estar tots junts. Aquest fet constitueix, per a nosaltres, un perill, l’abundant activitat que pugui sorgir per part dels docents després de la seva lectura amb el seu afany de fer, en concret amb qüestions plàstiques, i caure en un excés de didactisme i afany avaluador. Costa entendre que el llegir té la seva fi en la seva pròpia activitat.

Malgrat això, el desenvolupament del tema el fa molt bé, encara que pogués haver-hi sospites d’un cert toc pamfletari; a més a més, ens agrada veure l’amplitud plasmada en el llibre de la diversitat, ja que els rodonets, entre ells, també són diferents i, curiosament, la casa dels rodonets és quadrada.

Tal vegada, per deformació crítica, el comparem amb altres títols com Elmer o Nadarín, i, encara que no arriba a tenir el mateix pes que aquests, mereix destacar la seva vàlua i importància per formar part de les nostres biblioteques.

Recomanat a partir de 4-5 anys

Comentat en abril 2021

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Quatre petites cantonades de no res/ Por cuatro esquinitas de nada i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.