BITXOPOEMES I ALTRES BÈSTIES / BICHOPOEMAS Y OTRAS BESTIAS

Bitxopoemes i altres bèsties / Bichopoemas y otras bestias

( Xomorropoemak eta beste piztia batzuk.)

Bilbao, Leire ( autora)

Mutuberria, Maite ( il·lustració)

trad. cast : Bilbao, Leire i Agur, Miren

trad. cat ( i adaptació) : Subirana, Jaume

Ed. Kalandraka, 2019

Xomorropoemak és el títol del poemari que Leire Bilbao va publicar en euskera en el 2016 i que va ser premiat amb el Premi Euskadi de Literatura en 2017.

En el 2019 es va publicar en castellà traduït per la pròpia poeta i en català amb la versió de Jaume Subirana.Els dos per Kalandraka en la col·lecció Orihuela, una de les col·leccions de poesia infantil més prestigiades, tant pel seu contingut com per les il.lustracions i la cura editorial que descobrim en cada publicació.

Haguera estat magnífic llegir la versió en euskera, font dels dos llibres que ara podem llegir i comentar, però és una llengua desconeguda per a nosaltres. De moment.

Ha estat un gran encert fer la lectura conjunta de la traducció castellana i la versió catalana. La castellana suposem és traducció literal. La catalana és adaptació i recreació de Jaume Subirana, escriptor en llengua catalana i traductor,què en Bitxopoemes fa la versió del poemari de la poeta vasca sense perdre ni l’humor, ni el ritme, ni la gràcia que cal en la poesia.

Leire Bilbao és una poeta que es nodreix de la tradició. Territori molt adient per a les criatures.

Els temes (tots els bitxos) són agrupats en quatre blocs: voladors, aquàtics, reptadors i rugents. ( en la versió en català, a l’inici de cada apartat s’ha afegit un poema, una cançoneta, unes frases fetes,… tretes de la tradició catalana)

Les estructures són : encadenats, onomatopeies, enumeracions, diàlegs, redolins, jocs de paraules, … acompanyades per un humor fi, de vegades absurd, que sempre és del gust de les lectores.

Valorem molt positivament la il·lustració de Maite Mutuberria diferent i moderna. Amb collages fotogràfics, petits detalls surrealistes, innovadores  imatges … Magnífica.

Estem davant d’un excel·lent treball líric dedicat als xiquets/es.

Un exemple, el mateix poema en una i altra llengua:

Recomanat a partir de 8-9 anys

Comentat en novembre 2021

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Bitxopoemes i altres bèsties/ Bichopoemas y otras bestias i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.