SHHH!TENIM UN PLA/ ¡SHHH!TENEMOS UN PLAN

Shhh!Tenim un pla/¡Shhh! Tenemos un plan/ (Shh We Have A Plan)

Haughton, Chris (text i il·lustració)

Trad. Cast: Ortíz Pérez del Molino, Jesús

Trad. Cat:Bas Anglés, Júlia

Ed. NubeOcho, 2019

Aquesta és la història de quatre amics que un dia ixen a caçar. Els tres més majors porten caçapapallones, en canvi el menut no; aquest vol apropar-se al grup però ells el fan callar cridant-li: Shhh!

Els tres caçadors han ideat un pla, aconseguiran el que pretenen? Després dintentar-ho varies vegades, és el més menut el que idea el millor pla. Amb la seua astúcia és capaç datraure als ocells amb la intenció de gaudir dells, no de caçar-lo

En aquesta història predomina lhumor: el més menut no sap el que els majors pretenen i fa una salutació en veu alta; la repetició del text tres vegades per provocar el riure; les caigudes dels tres membres de la colla mentre fuig locell.

El líder del grup no és el major, sinó el primer. Els altres dos es limiten a obeir-li, a marcar el ritme darrere del cap: pujant, a poc a poc; pujant, a poc a poc; … i en canvi el menut és l’únic que no el segueix.

El títol ja ens dona informació, indica una activitat premeditada, una acció intel·lectual. Des del començament del llibre, es veu que el menut no coneix el pla, ja que no porta lutensili adient per la cacera.

El final és obert, el menut sautocensura, es tapa la boca per a no espatllar-los el pla.

La narració té una estructura rítmica: u, dos, tres, desenllaç; …

La colla dels tres personatges recorda el llibre de Les tres òlibes i la portada del llibre ens porta a Els tres bandits.

A lautor no li interessa l’ètica de la caça danimals (no els maten), ell posa la mirada en lhumor en lacció: la poca eficàcia dels tres amics per caçar.

Podem destacar lalternança de la doble pàgina en blaus i negres i la pàgina amb fons blanc on la colla repeteix: Shhh!, tenim un pla.

Les il·lustracions dels caçadors realitzades amb diferents tonalitats de blaus i les dels pardals amb colors vius predominant el rosa, el taronja i el verd.

Lexpressió dels ulls canvia de punts negres a fletxes en diferents direccions.

Haughton ha utilitzat la tècnica del collage, imprimint rigidesa a les imatges i sense perspectiva.

Recomanat a partir de 3 anys

Comentat en abril 2022

Aquesta entrada s'ha publicat dins de A.-LLIBRES COMENTATS, Shhh!Tenim un pla /¡Shhh!Tenemos un plan i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.